|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Piernik z marcepanem |
|
Poziom: trudny Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 60 dkg marcepanu domowej roboty bez czekolady
- 50 dkg płynnego miodu pszczelego
- 70 dkg cukru
- 20 dkg masła
- 1.5 kg mąki
- 3 jaja
- 3 dkg zmielonych orzechów laskowych
- 3 dkg zmielonych orzechów włoskich
- 10 dkg cukru pudru
- 40 - 50 dkg marmolady
- 3 dkg kakao
- 2 łyżeczki kawy naturalnej
- szczypta potartej gałki muszkatałowej
- szczypta kardamonu
- proszek do pieczenia (gdy na torebce jest wskazanie na 1 kg mąki to należy użyć 1.5 paczki)
- 1 - 2 paczki przyprawy do pierników lub:
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- 0.5 łyżeczki zmielonych goździków
- 0.5 łyżeczki zmielonego imbiru
- na końcu łyżeczki tłuczonego lub zmielonego anyżu
|
Opis przygotowania: Miód z masłem i cukrem ucierać w makutrze do momentu utworzenia się gładkiej, płynnej masy. Jaja umyć, wbić do masy kolejno, ciągle ucierając za pomocą pałki drewnianej. Dodać zmielone orzechy i wszystkie przyprawy do pierników (korzenie) oraz kakao, dokładnie wymieszać. Kawę zaparzyć w filiżance, wystudzić, przecedzić i dodać do masy ciągle mieszając. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypywać do misy z utartą masą, wymieszać i wyrobić. Pozostawić w chłodnym miejscu do przeleżenia na kilka godzin lub kilka dni (im dłużej piernik dojrzewa tym lepiej). Ciasto podzielić na 3 części, cienko rozwałkować na trzy jednakowej wielkości blachy wysmarowane tłuszczem. Piec każdą blachę ok. 20 - 30 min., w zależności od grubości ciasta, w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wystudzić i zdjąć z blach. Dwie części posmarować grubo marmoladą, złożyć razem i górę posmarować cienko marmoladą.
Marcepan wyłożyć na stolnicę wysypaną cukrem pudrem i rozwałkować cienki płat, który nałożyć należy na posmarowaną marmoladą górną część połączonych dwóch płatów piernika, po czym przykryć trzecią warstwą ciasta również cienko posmarowanego marmoladą. Piernik przykryć pergaminem i przydusić deską lub stolnicą do lepszego sklejenia i wyrównania. Kroić dnia następnego w kostkę lub trójkąty, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą czy lukrem czekoladowym. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 6864 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|