przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Piernik z marcepanem

Poziom: trudny
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 60 dkg marcepanu domowej roboty bez czekolady
- 50 dkg płynnego miodu pszczelego
- 70 dkg cukru
- 20 dkg masła
- 1.5 kg mąki
- 3 jaja
- 3 dkg zmielonych orzechów laskowych
- 3 dkg zmielonych orzechów włoskich
- 10 dkg cukru pudru
- 40 - 50 dkg marmolady
- 3 dkg kakao
- 2 łyżeczki kawy naturalnej
- szczypta potartej gałki muszkatałowej
- szczypta kardamonu
- proszek do pieczenia (gdy na torebce jest wskazanie na 1 kg mąki to należy użyć 1.5 paczki)
- 1 - 2 paczki przyprawy do pierników lub:
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- 0.5 łyżeczki zmielonych goździków
- 0.5 łyżeczki zmielonego imbiru
- na końcu łyżeczki tłuczonego lub zmielonego anyżu

Opis przygotowania:
Miód z masłem i cukrem ucierać w makutrze do momentu utworzenia się gładkiej, płynnej masy. Jaja umyć, wbić do masy kolejno, ciągle ucierając za pomocą pałki drewnianej. Dodać zmielone orzechy i wszystkie przyprawy do pierników (korzenie) oraz kakao, dokładnie wymieszać. Kawę zaparzyć w filiżance, wystudzić, przecedzić i dodać do masy ciągle mieszając. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypywać do misy z utartą masą, wymieszać i wyrobić. Pozostawić w chłodnym miejscu do przeleżenia na kilka godzin lub kilka dni (im dłużej piernik dojrzewa tym lepiej). Ciasto podzielić na 3 części, cienko rozwałkować na trzy jednakowej wielkości blachy wysmarowane tłuszczem. Piec każdą blachę ok. 20 - 30 min., w zależności od grubości ciasta, w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wystudzić i zdjąć z blach. Dwie części posmarować grubo marmoladą, złożyć razem i górę posmarować cienko marmoladą.
Marcepan wyłożyć na stolnicę wysypaną cukrem pudrem i rozwałkować cienki płat, który nałożyć należy na posmarowaną marmoladą górną część połączonych dwóch płatów piernika, po czym przykryć trzecią warstwą ciasta również cienko posmarowanego marmoladą. Piernik przykryć pergaminem i przydusić deską lub stolnicą do lepszego sklejenia i wyrównania. Kroić dnia następnego w kostkę lub trójkąty, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą czy lukrem czekoladowym.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 2941 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*














Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin