przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Carpaccio z piersi indyczej z pomarańczowym sosem

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 1.00
Składniki:
- 5 dkg orzeszków piniowych
- 5 dkg suszonych pomidorów (w oleju)
- pomarańcza
- łyżka ziołowego octu
- 3 łyżki oleju orzechowego
- szczypta cukru
- sałata radicchio
- 15 dkg rukoli
- 15 dkg wędzonej piersi indyczej (w plasterkach)
- sól
- pieprz

Opis przygotowania:
Orzeszki piniowe zrumienić na suchej patelni na złoty kolor. Osączone pomidory pokroić w drobną kostkę. Pomarańcze wymyć, osuszyć. Z połowy pomarańczy zdjąć skórkę i pokroić w cienkie paseczki, z drugiej połowy zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok z owocu. Sok, pomidory, łyżeczkę starej skórki oraz ocet wymieszać. Wlać olej orzechowy i doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Wszystkie składniki wymieszać. Radicchio opłukać, odsączyć i porozrywać na kawałki. Rukolę wymyć, osuszyć i pokroić. Cienkie plasterki indyka zwinąć w rulony i ułożyć na półmisku. Dookoła rozłożyć obie sałaty i skropić pomarańczowym sosem. Posypać orzeszkami piniowymi i udekorować paseczkami skórki z pomarańczy. Zamiast oleju orzechowego można użyć oliwy lub oleju słonecznikowego.
Region:  Kuchnia włoska
Przepis czytano już 10889 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin