Carpaccio z piersi indyczej z pomarańczowym sosem |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 1.00 Składniki: - 5 dkg orzeszków piniowych
- 5 dkg suszonych pomidorów (w oleju)
- pomarańcza
- łyżka ziołowego octu
- 3 łyżki oleju orzechowego
- szczypta cukru
- sałata radicchio
- 15 dkg rukoli
- 15 dkg wędzonej piersi indyczej (w plasterkach)
- sól
- pieprz
|
Opis przygotowania: Orzeszki piniowe zrumienić na suchej patelni na złoty kolor. Osączone pomidory pokroić w drobną kostkę. Pomarańcze wymyć, osuszyć. Z połowy pomarańczy zdjąć skórkę i pokroić w cienkie paseczki, z drugiej połowy zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok z owocu. Sok, pomidory, łyżeczkę starej skórki oraz ocet wymieszać. Wlać olej orzechowy i doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Wszystkie składniki wymieszać. Radicchio opłukać, odsączyć i porozrywać na kawałki. Rukolę wymyć, osuszyć i pokroić. Cienkie plasterki indyka zwinąć w rulony i ułożyć na półmisku. Dookoła rozłożyć obie sałaty i skropić pomarańczowym sosem. Posypać orzeszkami piniowymi i udekorować paseczkami skórki z pomarańczy. Zamiast oleju orzechowego można użyć oliwy lub oleju słonecznikowego. |
|
Region: Kuchnia włoska |
|
Przepis czytano już 10846 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |