| Carpaccio z piersi indyczej z pomarańczowym sosem | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: średni Głosów: 1Ocena: 1.00
- 5 dkg orzeszków piniowych
 - 5 dkg suszonych pomidorów (w oleju)
 - pomarańcza
 - łyżka ziołowego octu
 - 3 łyżki oleju orzechowego
 - szczypta cukru
 - sałata radicchio
 - 15 dkg rukoli
 - 15 dkg wędzonej piersi indyczej (w plasterkach)
 - sól
 - pieprz
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Orzeszki piniowe zrumienić na suchej patelni na złoty kolor. Osączone pomidory pokroić w drobną kostkę. Pomarańcze wymyć, osuszyć. Z połowy pomarańczy zdjąć skórkę i pokroić w cienkie paseczki, z drugiej połowy zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok z owocu. Sok, pomidory, łyżeczkę starej skórki oraz ocet wymieszać. Wlać olej orzechowy i doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Wszystkie składniki wymieszać. Radicchio opłukać, odsączyć i porozrywać na kawałki. Rukolę wymyć, osuszyć i pokroić. Cienkie plasterki indyka zwinąć w rulony i ułożyć na półmisku. Dookoła rozłożyć obie sałaty i skropić pomarańczowym sosem. Posypać orzeszkami piniowymi i udekorować paseczkami skórki z pomarańczy. Zamiast oleju orzechowego można użyć oliwy lub oleju słonecznikowego.
 | 
	|  | 
	| Region:  Kuchnia włoska | 
	|  | 
		| Przepis czytano już 12174 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |