|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Keks |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 1Ocena: 5.00
- 15 dkg margaryny
 - 30 dkg (1.5 szkl.) mąki
 - 20 dkg (1 szkl.) cukru pudru
 - 5 jaj
 - 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - skórka i sok. z 0.5 cytryny lub kwasek cytrynowy
 - cukier puder do posypania
 - tłuszcz i tarta bułka do formy
 - 40 dkg bakalii - mogą być: suszone lub kandyzowane śliwki, morele, wiśnie itp
 
 
 |  | Opis przygotowania: Suszone owoce opłukać, namoczyć w przegotowanej wodzie (na godzinę przed przygotowaniem ciasta), osączyć i pokroić na drobniejsze cząstki. Tłuszcz dokładnie utrzeć. Stopniowo dodawać cukier, po 1 jaju i przesianą mąkę z proszkiem. Następnie dodać sok. z cytryny lub rozpuszczony kwasek cytrynowy, startą skórkę (z dokładnie umytej cytryny) oraz bakalie otoczone w mące. Ciasto delikatnie wymieszać i wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku ok. 60 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Pieczone |  |  |  | Przepis czytano już 6036 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |