| Keks | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 1Ocena: 5.00
- 15 dkg margaryny
 - 30 dkg (1.5 szkl.) mąki
 - 20 dkg (1 szkl.) cukru pudru
 - 5 jaj
 - 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - skórka i sok. z 0.5 cytryny lub kwasek cytrynowy
 - cukier puder do posypania
 - tłuszcz i tarta bułka do formy
 - 40 dkg bakalii - mogą być: suszone lub kandyzowane śliwki, morele, wiśnie itp
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Suszone owoce opłukać, namoczyć w przegotowanej wodzie (na godzinę przed przygotowaniem ciasta), osączyć i pokroić na drobniejsze cząstki. Tłuszcz dokładnie utrzeć. Stopniowo dodawać cukier, po 1 jaju i przesianą mąkę z proszkiem. Następnie dodać sok. z cytryny lub rozpuszczony kwasek cytrynowy, startą skórkę (z dokładnie umytej cytryny) oraz bakalie otoczone w mące. Ciasto delikatnie wymieszać i wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku ok. 60 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
 | 
	|  | 
	| Sposób przygotowania:  Pieczone | 
	|  | 
		| Przepis czytano już 6035 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |