Keks |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 15 dkg margaryny
- 30 dkg (1.5 szkl.) mąki
- 20 dkg (1 szkl.) cukru pudru
- 5 jaj
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka i sok. z 0.5 cytryny lub kwasek cytrynowy
- cukier puder do posypania
- tłuszcz i tarta bułka do formy
- 40 dkg bakalii - mogą być: suszone lub kandyzowane śliwki, morele, wiśnie itp
|
Opis przygotowania: Suszone owoce opłukać, namoczyć w przegotowanej wodzie (na godzinę przed przygotowaniem ciasta), osączyć i pokroić na drobniejsze cząstki. Tłuszcz dokładnie utrzeć. Stopniowo dodawać cukier, po 1 jaju i przesianą mąkę z proszkiem. Następnie dodać sok. z cytryny lub rozpuszczony kwasek cytrynowy, startą skórkę (z dokładnie umytej cytryny) oraz bakalie otoczone w mące. Ciasto delikatnie wymieszać i wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku ok. 60 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis czytano już 5331 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |