przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Jesienna kartoflanka

Poziom: łatwy
Głosów: 4
Ocena: 4.00
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki majeranku
- 1/4 l bulionu mięsnego
- 600 g ziemniaków
- 1 papryka
- 2 pory
- sól i pieprz

Opis przygotowania:
Obraną cebulę i czosnek pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle na złoty kolor, dodać suszone przyprawy, wymieszać i dusić, dopóki nie zaczną pachnieć. Dodać bulion mięsny i zagotować. Obrane i opłukane ziemniaki pokroić w plasterki bezpośrednio do zupy - w ten sposób nie ściemnieje. Paprykę przekroić, usunąć nasiona, miąższ pokroić w cienkie paski i dodać do zupy. Gotować pod przykryciem. Oczyszczony por podzielić na 3 części, a potem pokroić je w cienkie talarki, opłukać, dodać do zupy i gotować. Przed podaniem na stół, zupę posolić i doprawić.
Opis / Uwagi:
Z nastaniem jesiennych chłodów częściej mamy ochotę na treściwą i sycącą zupę. O tej porze roku ziemniaki są w pełni dojrzałe papryka jest jeszcze stosunkowo tania, a por ma najlepszy smak.
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 14758 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin