|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Jesienna kartoflanka |
|
Poziom: łatwy Głosów: 4 Ocena: 4.00 Składniki: - 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki majeranku
- 1/4 l bulionu mięsnego
- 600 g ziemniaków
- 1 papryka
- 2 pory
- sól i pieprz
|
Opis przygotowania: Obraną cebulę i czosnek pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle na złoty kolor, dodać suszone przyprawy, wymieszać i dusić, dopóki nie zaczną pachnieć. Dodać bulion mięsny i zagotować. Obrane i opłukane ziemniaki pokroić w plasterki bezpośrednio do zupy - w ten sposób nie ściemnieje. Paprykę przekroić, usunąć nasiona, miąższ pokroić w cienkie paski i dodać do zupy. Gotować pod przykryciem. Oczyszczony por podzielić na 3 części, a potem pokroić je w cienkie talarki, opłukać, dodać do zupy i gotować. Przed podaniem na stół, zupę posolić i doprawić. |
|
Opis / Uwagi: Z nastaniem jesiennych chłodów częściej mamy ochotę na treściwą i sycącą zupę. O tej porze roku ziemniaki są w pełni dojrzałe papryka jest jeszcze stosunkowo tania, a por ma najlepszy smak. |
| Region: Kuchnia włoska | Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis czytano już 14758 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|