|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Jesienna kartoflanka |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 4Ocena: 4.00
- 1 cebula
 - 1 ząbek czosnku
 - 2 łyżki masła
 - 1/4 łyżeczki tymianku
 - 1/4 łyżeczki majeranku
 - 1/4 l bulionu mięsnego
 - 600 g ziemniaków
 - 1 papryka
 - 2 pory
 - sól i pieprz
 
 
 |  | Opis przygotowania: Obraną cebulę i czosnek pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle na złoty kolor, dodać suszone przyprawy, wymieszać i dusić, dopóki nie zaczną pachnieć. Dodać bulion mięsny i zagotować. Obrane i opłukane ziemniaki pokroić w plasterki bezpośrednio do zupy - w ten sposób nie ściemnieje. Paprykę przekroić, usunąć nasiona, miąższ pokroić w cienkie paski i dodać do zupy. Gotować pod przykryciem. Oczyszczony por podzielić na 3 części, a potem pokroić je w cienkie talarki, opłukać, dodać do zupy i gotować. Przed podaniem na stół, zupę posolić i doprawić.
 |  |  |  | Opis / Uwagi: Z nastaniem jesiennych chłodów częściej mamy ochotę na treściwą i sycącą zupę. O tej porze roku ziemniaki są w pełni dojrzałe papryka jest jeszcze stosunkowo tania, a por ma najlepszy smak.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia włoska |  | Sposób przygotowania:  Gotowane |  |  |  | Przepis czytano już 15313 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 Wasze komentarze 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |