|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Szarlotka niedzielna |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Ciasto:
40 dag mąki,
1 łyżka cukru,
15 dag masła,
1 żółtko,
śmietana,
cukier puder do posypywania,
ewentualnie owoce (np. brzoskwinie) do przybrania i czekolada do polania.
Nadzienie:
1 kg kwaskowatych jabłek,
2 dag cukru,
rodzynki,
skórka cytrynowa lub pomarańczowa,
5 dag tartej bułki.
|
Opis przygotowania: Zarobić śmietaną ciasto, rozwałkować na grubość 1 cm i podzielić na 2 części. Blachę z wysokimi bokami lub tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem. Jabłka obrać, poszatkować, wymieszać z cukrem, przesianą tartą bułką oraz dodatkami, nałożyć w formę lekko upychając i nakryć pozostałym ciastem. Piec ok. 45 minut. Podawać na gorąco. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 5716 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|