przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Szarlotka niedzielna

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Ciasto:
40 dag mąki,
1 łyżka cukru,
15 dag masła,
1 żółtko,
śmietana,
cukier puder do posypywania,
ewentualnie owoce (np. brzoskwinie) do przybrania i czekolada do polania.
Nadzienie:
1 kg kwaskowatych jabłek,
2 dag cukru,
rodzynki,
skórka cytrynowa lub pomarańczowa,
5 dag tartej bułki.

Opis przygotowania:
Zarobić śmietaną ciasto, rozwałkować na grubość 1 cm i podzielić na 2 części. Blachę z wysokimi bokami lub tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem. Jabłka obrać, poszatkować, wymieszać z cukrem, przesianą tartą bułką oraz dodatkami, nałożyć w formę lekko upychając i nakryć pozostałym ciastem. Piec ok. 45 minut. Podawać na gorąco. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 5715 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin