przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Smardze faszerowane

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 20 dkg smardzów
- 20 dkg wędzonego boczku
- 10 dkg wieprzowej wątroby
- 1 cebula
- 1 rogalik (niesłodki) albo odpowiedni kawałek weki
- mleko do namoczenia tego rogalika
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- majeranek
- 2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego lub sojowego
- bułka tarta

Opis przygotowania:
Po oczyszczeniu grzybów należy odciąć trzony, aby przygotować kapelusze do faszerowania.
Farsz: wędzonkę, cebulę i wątróbkę zmielić w maszynce. Do powstałej masy dodać namoczony w mleku rogalik (wekę), sól, pieprz i majeranek i wszystko dobrze wymieszać. Farszem napełnić smardze. Jeżeli zostanie trochę farszu, można dodać do niego tartej bułki i po wymieszaniu uformować coś na kształt kotletów mielonych.
Smardze i ewentualne "kotlety" ułożyć w brytfannie i podlać olejem. Następnie zapiec w piekarniku. Potrawę można podać z ziemniakami z dodatkiem ostrej sałatki warzywnej.
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 4706 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin