Smardze faszerowane |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 20 dkg smardzów
- 20 dkg wędzonego boczku
- 10 dkg wieprzowej wątroby
- 1 cebula
- 1 rogalik (niesłodki) albo odpowiedni kawałek weki
- mleko do namoczenia tego rogalika
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- majeranek
- 2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego lub sojowego
- bułka tarta
|
Opis przygotowania: Po oczyszczeniu grzybów należy odciąć trzony, aby przygotować kapelusze do faszerowania.
Farsz: wędzonkę, cebulę i wątróbkę zmielić w maszynce. Do powstałej masy dodać namoczony w mleku rogalik (wekę), sól, pieprz i majeranek i wszystko dobrze wymieszać. Farszem napełnić smardze. Jeżeli zostanie trochę farszu, można dodać do niego tartej bułki i po wymieszaniu uformować coś na kształt kotletów mielonych.
Smardze i ewentualne "kotlety" ułożyć w brytfannie i podlać olejem. Następnie zapiec w piekarniku. Potrawę można podać z ziemniakami z dodatkiem ostrej sałatki warzywnej. |
|
Sposób przygotowania: Zapiekane |
|
Przepis czytano już 4705 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |