przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Krem herbaciany z imbirem

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- kawałek świeżego imbiru (ok. 2 dkg)
- 4 łyżeczki herbaty
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 jajka
- 10 dkg cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- szkl. śmietany kremówki
- listki melisy do dekoracji

Opis przygotowania:
Obrany imbir pokroić w cienkie plasterki. Zagotować 200 ml wody, włożyć imbir i herbatę. Zdjąć z ognia, przykryć, odstawiać na 8 min. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać skórkę z cytryny. Herbatę przecedzić, podgrzać, rozpuścić w niej namoczoną żelatynę. Połączyć z utartymi żółtkami, wstawić do lodówki. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać pianę z białek i ubitą kremówkę. Kremem napełnić pucharki, włożyć do lodówki na 30 min. Każdą porcję udekorować listkiem melisy i skórką cytrynową.
Opis / Uwagi:
Kuchnia Sri Lanki
Region:  Pozostałe
Przepis czytano już 6801 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin