przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kapuśniak staropolski

Poziom: średni
Porcji: dużo
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 2 l wywaru lub wody
- 30 g suszonych grzybów
- kilka suszonych śliwek
- 500 g kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki mąki
- majeranek
- kminek
- sól
- pieprz
- ew. 2 - 3 kostki rosołowe
- osobno 700 g ziemniaków i słonina

Opis przygotowania:
Grzyby i śliwki bez pestek wypłukać i wymoczyć, następnie osobno gotować. Kapustę pokroić, zalać wywarem i gotować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, gdy się zrumieni, dodać mąkę. Dodać do wywaru cebulę z mąką, pokrojone ugotowane śliwki i grzyby, a także wywary ze śliwek i grzybów oraz przyprawy. Chwile razem gotować, doprawić do smaku. Osobno podawać ugotowane ziemniaki ze skwarkami ze słoniny. Jeżeli zamiast wywaru użyta jest woda, to można dodać kostki rosołowe.
Przepis czytano już 4495 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin