|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Piwo ciemne I |
|
Poziom: średni Głosów: 6 Ocena: 4.33 Składniki: - 1 l jęczmienia
- 0.25 kg cukru
- 20 g chmielu
- 11 l wody
- 20 g drożdży
- 3 łyżki karmelu
|
Opis przygotowania: Zrumienić jęczmień na blasze w piekarniku na jasnobrunatny kolor, zemleć w elektrycznym młynku do kawy i gotować z 6 l wody przez 3 h. Oddzielnie ugotować chmiel w 2 l wody, a cukier rozpuścić na gorąco w 3 l wody. Wszystko zmieszać dodając karmel. Gdy brzeczka ostygnie do temp. 25°C, dodać rozmnożone drożdże w szklance letniej wody, zamieszać i wlać do czystego gąsiora, napełniając go do 0.75 pojemności, szyjkę zaś obwiązać gazą. Po 24 h rozlać piwo przecedzone przez płótno do czystych butelek, do 0.75 pojemności, szczelnie zamknąć nakrętkami lub pałąkami z uszczelką gumową i przenieść do chłodnej piwnicy.
Pić piwo po tygodniu o temp. 10 - 12°C. |
|
|
Przepis czytano już 8623 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|