przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Piwo ciemne I

Poziom: średni
Głosów: 6
Ocena: 4.33
Składniki:
- 1 l jęczmienia
- 0.25 kg cukru
- 20 g chmielu
- 11 l wody
- 20 g drożdży
- 3 łyżki karmelu

Opis przygotowania:
Zrumienić jęczmień na blasze w piekarniku na jasnobrunatny kolor, zemleć w elektrycznym młynku do kawy i gotować z 6 l wody przez 3 h. Oddzielnie ugotować chmiel w 2 l wody, a cukier rozpuścić na gorąco w 3 l wody. Wszystko zmieszać dodając karmel. Gdy brzeczka ostygnie do temp. 25°C, dodać rozmnożone drożdże w szklance letniej wody, zamieszać i wlać do czystego gąsiora, napełniając go do 0.75 pojemności, szyjkę zaś obwiązać gazą. Po 24 h rozlać piwo przecedzone przez płótno do czystych butelek, do 0.75 pojemności, szczelnie zamknąć nakrętkami lub pałąkami z uszczelką gumową i przenieść do chłodnej piwnicy.
Pić piwo po tygodniu o temp. 10 - 12°C.
Przepis czytano już 8622 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin