|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kołocz śląski z posypką |
|
Poziom: średni Głosów: 23 Ocena: 4.13 Składniki: Ciasto:
- 1 kg mąki
- 6 dkg drożdży
- ok. 0.5 l mleka
- 20 dkg masła
- 20 dkg cukru
- 4 żółtka
- 2 całe jajka
- startą skórkę cytrynową
- cukier waniliowy
- sól
- tłuszcz do smarowania blachy
Posypka (kruszonka):
- 50 dkg mąki
- 25 dkg masła lub margaryny
- 25 dkg drobnego cukru
- paczkę cukru waniliowego
|
Opis przygotowania: Wyrobić starannie ciasto, dodając do przesianej mąki podrośnięty rozczyn drożdżowy, dobrze ubite z cukrem jaja i żółtka, sól, skórkę cytrynową, cukier waniliowy i tłuszcz. Dobrze wyrobione ciasto postawić w cieple do wyrośnięcia.
W tym czasie przyrządzić posypkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, masło (zimne z lodówki) rozdrobnić na małe kawałki, wszystko razem przesiekać i zagnieść nie wyrabiając zbyt długo. Posypkę wstawić do lodówki lub wynieść w zimne miejsce.
Posmarować blachy tłuszczem. Wyrośnięte ciasto ułożyć na blasze, rozciągnąć je natłuszczonymi palcami. Pozostawić je chwilę w cieple żeby wyrosło, po czym posmarować mlekiem z rozpuszczoną w nim łyżką cukru, a z wierzchu posypać grubo kruszonką. Wstawić do wygrzanego pieca lub piekarnika i piec ok. 45 - 50 min. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 24514 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|