Opis przygotowania: Wyrobić starannie ciasto, dodając do przesianej mąki podrośnięty rozczyn drożdżowy, dobrze ubite z cukrem jaja i żółtka, sól, skórkę cytrynową, cukier waniliowy i tłuszcz. Dobrze wyrobione ciasto postawić w cieple do wyrośnięcia.
W tym czasie przyrządzić posypkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, masło (zimne z lodówki) rozdrobnić na małe kawałki, wszystko razem przesiekać i zagnieść nie wyrabiając zbyt długo. Posypkę wstawić do lodówki lub wynieść w zimne miejsce.
Posmarować blachy tłuszczem. Wyrośnięte ciasto ułożyć na blasze, rozciągnąć je natłuszczonymi palcami. Pozostawić je chwilę w cieple żeby wyrosło, po czym posmarować mlekiem z rozpuszczoną w nim łyżką cukru, a z wierzchu posypać grubo kruszonką. Wstawić do wygrzanego pieca lub piekarnika i piec ok. 45 - 50 min. |