|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Zakąska z pomidorów po staropolsku |
|
Poziom: średni Czas: 30 min. Porcji: 6 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 8 średnich (lub 6 dużych), jędrnych pomidorów
- 3 świeże ogórki
- 6 małych, słodkich cebulek (szalotki)
- szklanka lekko kwaśnej kremówki
- liście sałaty
- zielenina
zalewa:
- 3 łyżki octu ziołowego
- 3 łyżki niegazowanej wody stołowej
- czubata łyżka cukru
- sól
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
|
Opis przygotowania: Składniki zalewy zagotowujemy, dodajemy posiekane cebulki, od razu zdejmujemy z ognia, odstawiamy do wychłodzenia. Ogórki obieramy, kroimy w niezbyt cienkie plasterki obranych ze skórki pomidorów, całość zalewamy zimną zalewą, przykrywamy, odstawiamy na 15 min w chłodne miejsce.
Na półmisku rozkładamy liscie sałaty, na nich odsączoną z zalewy sałatkę, wierzch przykrywamy ubitą śmietaną, całość oprószamy zieleniną. Podajemy zaraz po przygotowaniu |
|
Opis / Uwagi: średniokaloryczne, średnodrogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
| Region: Kuchnia polska | |
Przepis czytano już 5455 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|