przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Zakąska z pomidorów po staropolsku


Poziom: średni
Czas: 30 min.
Porcji: 6
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 8 średnich (lub 6 dużych), jędrnych pomidorów
- 3 świeże ogórki
- 6 małych, słodkich cebulek (szalotki)
- szklanka lekko kwaśnej kremówki
- liście sałaty
- zielenina

zalewa:
- 3 łyżki octu ziołowego
- 3 łyżki niegazowanej wody stołowej
- czubata łyżka cukru
- sól
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

Opis przygotowania:
Składniki zalewy zagotowujemy, dodajemy posiekane cebulki, od razu zdejmujemy z ognia, odstawiamy do wychłodzenia. Ogórki obieramy, kroimy w niezbyt cienkie plasterki obranych ze skórki pomidorów, całość zalewamy zimną zalewą, przykrywamy, odstawiamy na 15 min w chłodne miejsce.
Na półmisku rozkładamy liscie sałaty, na nich odsączoną z zalewy sałatkę, wierzch przykrywamy ubitą śmietaną, całość oprószamy zieleniną. Podajemy zaraz po przygotowaniu
Opis / Uwagi:
średniokaloryczne, średnodrogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Region:  Kuchnia polska
Przepis czytano już 5456 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin