przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kurczak w pomidorach


Poziom: łatwy
Czas: 90 min.
Porcji: 4
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 4 porcje kurczaka (udka lub piersi)
- 4 duże dorodne pomidory
- 1/2 szklanki oliwy
- 2 duże ząbki czosnku
- płaska łyżeczka tymianku
- sól
- pieprz
- szklanka białego wytrawnego wina

Opis przygotowania:
Umyte, obsuszone porcje kurczaka nacieramy zmiażdżonym czosnkiem i podsmażamy w tzw dużym tłuszczu, rumieniąc z obu stron, aż nabiorą złocistej barwy. Przekładamy do rondla z grubym dnem, oprószamy solą, pieprzem, roztartym w dłoniach tymiankiem, podlewamy winem i dusimy bez przykrycia na średnim ogniu. Gdy wino w połowie wyparuje, dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w cząstki pomidory i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem lub z domowymi kluskami i zieloną sałatą, skropioną sokiem z cytryny.
Opis / Uwagi:
średniokaloryczne, średnodrogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis czytano już 5771 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin