| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	Kurczak w pomidorach |  
	 |  
		  Poziom: łatwy Czas: 90 min. Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00  Składniki: - 4 porcje kurczaka (udka lub piersi) 
- 4 duże dorodne pomidory 
- 1/2 szklanki oliwy 
- 2 duże ząbki czosnku 
- płaska łyżeczka tymianku 
- sól 
- pieprz 
- szklanka białego wytrawnego wina
 
  |  
	Opis przygotowania: Umyte, obsuszone porcje kurczaka nacieramy zmiażdżonym czosnkiem i podsmażamy w tzw dużym tłuszczu, rumieniąc z obu stron, aż nabiorą złocistej barwy. Przekładamy do rondla z grubym dnem, oprószamy solą, pieprzem, roztartym w dłoniach tymiankiem, podlewamy winem i dusimy bez przykrycia na średnim ogniu. Gdy wino w połowie wyparuje, dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w cząstki pomidory i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem lub z domowymi kluskami i zieloną sałatą, skropioną sokiem z cytryny. |  
	 |  
	Opis / Uwagi: średniokaloryczne, średnodrogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |  
		 |  | Sposób przygotowania:  Duszone |  	 |  
		| Przepis czytano już 6194 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
  
  
  
Wasze komentarze  
	
  		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |