|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Rogaliki na ostro |
|
Poziom: średni Głosów: 4 Ocena: 4.25 Składniki: - 2 szklanki mąki
- 20 dag masła
- 2 dag drożdży
- jajko
- szczypta soli
- żółtko
- kilka suszonych pomidorów
Na nadzienie:
- 2 ziemniaki
- 20 dag mielonego wieprzowego mięsa
- łyżka posiekanej natki
- jajko
- szczypta mielonej papryki
- sól, pieprz
|
Opis przygotowania: Drożdże rozkruszyć, wymieszać z 3/4 szklanki wody. Masło roztopić. Mąkę wymieszać z jajkiem, solą i drożdżami, wlać letnie masło, zagnieść ciasto. Po starannym wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Przepuścić przez praskę, a następnie połączyć z mielonym mięsem, natką i jajkiem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Masę mięsno-ziemniaczaną starannie wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, wykrawać niewielkie kwadraty. Każdy przekroić po przekątnej, aby powstały trójkąty.
Nakładać na każdy trójkąt po łyżeczce nadzienia. Zwijać rogaliki, odstawić do wyrośnięcie. Przed pieczeniem posmarować ciasto rozkłóconym żółtkiem i posypać drobno posiekanymi suszonymi pomidorami. Piec w temp. 180 stopni ok.15 min na złoty kolor. |
|
Opis / Uwagi: Pani domu, Sałatki - najlepsze przepisy, fot. J. Mańkowski |
| Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 7925 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|