|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Rogaliki na ostro |  |  |  | Składniki: Poziom:
  średniGłosów: 4Ocena: 4.25
- 2 szklanki mąki
 - 20 dag masła
 - 2 dag drożdży
 - jajko
 - szczypta soli
 - żółtko
 - kilka suszonych pomidorów
 
 Na nadzienie:
 - 2 ziemniaki
 - 20 dag mielonego wieprzowego mięsa
 - łyżka posiekanej natki
 - jajko
 - szczypta mielonej papryki
 - sól, pieprz
 
 
 |  | Opis przygotowania: Drożdże rozkruszyć, wymieszać z 3/4 szklanki wody. Masło roztopić. Mąkę wymieszać z jajkiem, solą i drożdżami, wlać letnie masło, zagnieść ciasto. Po starannym wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia.
 Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Przepuścić przez praskę, a następnie połączyć z mielonym mięsem, natką i jajkiem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Masę mięsno-ziemniaczaną starannie wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, wykrawać niewielkie kwadraty. Każdy przekroić po przekątnej, aby powstały trójkąty.
 Nakładać na każdy trójkąt po łyżeczce nadzienia. Zwijać rogaliki, odstawić do wyrośnięcie. Przed pieczeniem posmarować ciasto rozkłóconym żółtkiem i posypać drobno posiekanymi suszonymi pomidorami. Piec w temp. 180 stopni ok.15 min na złoty kolor.
 |  |  |  | Opis / Uwagi: Pani domu, Sałatki - najlepsze przepisy, fot. J. Mańkowski
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Pieczone |  |  |  | Przepis czytano już 8637 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 Wasze komentarze 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |