|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Zupa z cielęciny zwana "Mariacką" wg Cioci Godziszewskiej |
|
Poziom: średni Czas: 50 min. Porcji: 4 Głosów: 3 Ocena: 4.67 Składniki: - 1,5 l lekkiego rosołu o wyraźnym, jarzynowym smaku
- 30 dag cielęciny bez kości (obranej z błon i tłuszczu)
- filiżanka utartego, żółtego sera
- 2 żółtka
- sól
- pieprz
- szczypta utartej gałki muszkatołowej
- posiekany koperek
|
Opis przygotowania: Dwukrotnie (ważne!) przepuszczoną przez maszynkę cielęcinę wrzucamy do gorącego rosołu i gotujemy na niewielkim ogniu przez 25 min (do miękkości). Zdejmujemy z ognia, dodajemy utarty ser, w garnuszku rozcieramy żółtka ze szczyptą (czubek noża!) soli i 2 łyżkami przestudzonego rosołu. Gdy składniki się połączą, dodajemy do zupy, całość doprawiamy do smaku. Przed zdjęciem zupy z ognia wsypujemy koperek. Przed podaniem podgrzewamy, nie dopuszczając, by zupa się zagotowała. Dodatkiem mogą być bardzo cienkie, chrupiące grzanki. |
|
Opis / Uwagi: średnio-kaloryczne, średnio-drogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
| Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis czytano już 6466 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|