Papryka nadziewana BIBER DOLMASHI |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Porcji: 3-4 Głosów: 12 Ocena: 4.41 Składniki: Potrzebne produkty dla 3-4 osób:
- mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 g (mielona baranina byłaby ideałem)
- ryż 500g
- majeranek otarty suszony lub tureckie oregano 3 duże łyżki stołowe
- papryka słodka czerwona lub zielona 6-8 sztuk zależy od wielkości - papryka musi być zdrowa, dorodna bez obić i innych uszkodzeń.
- cebula biała 2 główki
- czosnek 4 ząbki
- jajka 2 sztuki
- olej słonecznikowy lub oliwa - do pieczenia i omaszczenia farszu
- pieprz
- sól
|
Opis przygotowania: Ryż należy ugotować na sypko lecz nie rozgotować.
Mięso mocno przesmażamy na patelni na oleju razem z majerankiem i drobno pokrojoną cebulą. Aby uniknąć dużych grudek mięsa rozdrabniamy je widelcem i drewnianą szpatułką, uwaga aby nie przypalić.
Dobrze rozdrobnione i przesmażone mięsko należy wymieszać razem z ugotowanym ryżem w odpowiednio dobranej misce dodając pozostałe produkty.
Dodajemy więc czosnek drobniutko pokrojony lub wyciśnięty przez praskę, wbijamy jajka , trochę oleju, pieprz i sól do smaku i dokładnie mieszamy. Farsz odstawiamy aby przeszedł aromatem przypraw, a my w tym czasie powinniśmy przygotować paprykę wycinając od góry ( od łodyżki) małym nożykiem gniazda nasienne i czyszcząc wnętrza z pesteczek. Uwaga aby nie rozerwać strąka papryki.
Nadziewamy ją farszem nakładanym łyżeczką nie ubijając go zbyt mocno, lecz starając się zmieścić cały przygotowany farsz we wnętrzach papryk. Proponowana ilość mieści się w 6 dużych sztukach.
Tak przygotowane papryki układamy-ustawiamy w szerokim rondlu z pokrywką , podlewamy szklanką wody i dwiema łyżkami oleju. Stawiamy to na niewielkim ogniu i gotujemy pod przykryciem do miękkości papryki, orientacyjnie ok. 20-30 minut
( podczas próby widelec musi się miękko wbijać w paprykę ). W razie odparowania wody należy jej brak delikatnie uzupełnić.
Podajemy gorące. Jako dodatek proponuję sałatkę z pomidorów z sosem vinegrette. Dla osób które lubią ostre potrawy alternatywą jest zaostrzenie farszu przez dodanie tzw. pieprzu tureckiego, ostrej suszonej papryki lub chili. Smacznego. |
|
Opis / Uwagi: jest to danie z Turcji ale z całą pewnością całe Bałkany robią podobnie może z niewielkimi zmianami, w okresie letnio-jesiennym gdy papryka jest tania jest to genialna alternatywa na szybki obiad |
|
Region: Kuchnia grecka |
Sposób przygotowania: Duszone |
|
Przepis został dodany przez: chef7 |
Przepis czytano już 13463 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |