przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Papryka nadziewana BIBER DOLMASHI


Poziom: łatwy
Czas: 30 min.
Porcji: 3-4
Głosów: 12
Ocena: 4.41
Składniki:
Potrzebne produkty dla 3-4 osób:
- mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 g (mielona baranina byłaby ideałem)
- ryż 500g
- majeranek otarty suszony lub tureckie oregano 3 duże łyżki stołowe
- papryka słodka czerwona lub zielona 6-8 sztuk zależy od wielkości - papryka musi być zdrowa, dorodna bez obić i innych uszkodzeń.
- cebula biała 2 główki
- czosnek 4 ząbki
- jajka 2 sztuki
- olej słonecznikowy lub oliwa - do pieczenia i omaszczenia farszu
- pieprz
- sól

Opis przygotowania:
Ryż należy ugotować na sypko lecz nie rozgotować.
Mięso mocno przesmażamy na patelni na oleju razem z majerankiem i drobno pokrojoną cebulą. Aby uniknąć dużych grudek mięsa rozdrabniamy je widelcem i drewnianą szpatułką, uwaga aby nie przypalić.
Dobrze rozdrobnione i przesmażone mięsko należy wymieszać razem z ugotowanym ryżem w odpowiednio dobranej misce dodając pozostałe produkty.
Dodajemy więc czosnek drobniutko pokrojony lub wyciśnięty przez praskę, wbijamy jajka , trochę oleju, pieprz i sól do smaku i dokładnie mieszamy. Farsz odstawiamy aby przeszedł aromatem przypraw, a my w tym czasie powinniśmy przygotować paprykę wycinając od góry ( od łodyżki) małym nożykiem gniazda nasienne i czyszcząc wnętrza z pesteczek. Uwaga aby nie rozerwać strąka papryki.
Nadziewamy ją farszem nakładanym łyżeczką nie ubijając go zbyt mocno, lecz starając się zmieścić cały przygotowany farsz we wnętrzach papryk. Proponowana ilość mieści się w 6 dużych sztukach.
Tak przygotowane papryki układamy-ustawiamy w szerokim rondlu z pokrywką , podlewamy szklanką wody i dwiema łyżkami oleju. Stawiamy to na niewielkim ogniu i gotujemy pod przykryciem do miękkości papryki, orientacyjnie ok. 20-30 minut
( podczas próby widelec musi się miękko wbijać w paprykę ). W razie odparowania wody należy jej brak delikatnie uzupełnić.
Podajemy gorące. Jako dodatek proponuję sałatkę z pomidorów z sosem vinegrette. Dla osób które lubią ostre potrawy alternatywą jest zaostrzenie farszu przez dodanie tzw. pieprzu tureckiego, ostrej suszonej papryki lub chili. Smacznego.
Opis / Uwagi:
jest to danie z Turcji ale z całą pewnością całe Bałkany robią podobnie może z niewielkimi zmianami, w okresie letnio-jesiennym gdy papryka jest tania jest to genialna alternatywa na szybki obiad
Region:  Kuchnia grecka
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 13055 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*


furora
Dodał/a ~Kruszyna dnia 2008-01-17 16:25:54

papryczki nie sa trudne w przygotowaniu podawalem je z podsamzonymi cwiartkami ziemniakow zrobilem furore na imprezie polecam











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin