przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Płonące naleśniki Suzette

Poziom: średni
Głosów: 4
Ocena: 3.50
Składniki:
Ciasto:
- 90 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka stopionego masła
- szczypta soli
- 2 ml koniaku

Syrop:
- 4 duże pomarańcze
- 1 cytryna
- 3 łyżki masła
- 1/8 l likieru pomarańczowego

Opis przygotowania:
Mąkę, jajka, mleko, masło, sól dokładnie wymieszać. Następnie na maśle upiec małe, cienkie naleśniki. Kostki cukru potrzeć o cytrynę i pomarańcze, aby nabrały złotego koloru. Cytrynę i pomarańcze obrać ze skórki, oczyścić z błon i dokładnie rozgnieść. W rondelku roztopić łyżkę masła, dodać cukier oraz sok z rozgniecionej cytryny i pomarańczy. Podgrzewać, aż do uzyskania konsystencji syropu. Dolać likier pomarańczowy. Naleśniki złożyć, pokropić koniakiem i flambirować (podpalić) na patelni. Zalać podgrzanym syropem pomarańczowo-cytrynowym.
Opis / Uwagi:
Sekretem tych płonących naleśników jest syrop pomarańczowo-cytrynowy.
Przepis został dodany przez:  lozdii26
Przepis czytano już 8835 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin