Płonące naleśniki Suzette | 
	 | 
		Poziom: średni Głosów: 4 Ocena: 3.50  Składniki: Ciasto: 
- 90 g mąki pszennej  
- 2 jajka  
- 1/4 szklanki mleka  
- 1 łyżka stopionego masła  
- szczypta soli  
- 2 ml koniaku  
 
Syrop: 
- 4 duże pomarańcze  
- 1 cytryna  
- 3 łyżki masła  
- 1/8 l likieru pomarańczowego
 
  | 
	Opis przygotowania: Mąkę, jajka, mleko, masło, sól dokładnie wymieszać. Następnie na maśle upiec małe, cienkie naleśniki. Kostki cukru potrzeć o cytrynę i pomarańcze, aby nabrały złotego koloru. Cytrynę i pomarańcze obrać ze skórki, oczyścić z błon i dokładnie rozgnieść. W rondelku roztopić łyżkę masła, dodać cukier oraz sok z rozgniecionej cytryny i pomarańczy. Podgrzewać, aż do uzyskania konsystencji syropu. Dolać likier pomarańczowy. Naleśniki złożyć, pokropić koniakiem i flambirować (podpalić) na patelni. Zalać podgrzanym syropem pomarańczowo-cytrynowym. | 
	 | 
	Opis / Uwagi: Sekretem tych płonących naleśników jest syrop pomarańczowo-cytrynowy. | 
		 | 
	 | 
	| Przepis został dodany przez:  lozdii26 | 
	| Przepis czytano już 9553 razy. | 
	 | 
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |