przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Nieprawdziwe Napoleonki


Poziom: b. łatwy
Czas: 20 min.
Porcji: cała blacha
Głosów: 2
Ocena: 3.00
Składniki:
- 1/2 paczki krakersów (jakieś 25dag) (ja kupuję Lajkonika)
- 1 litr mleka
- 10 dag masła
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 2 budynie waniliowe
- 1 laska wanilii (lub aromat waniliowy)
- cukier puder do posypania

Opis przygotowania:
Spód blaszki do ciasta średniej wielkości wyłożyć położonymi jeden obok drugiego krakersami .Odlać ½ szklanki mleka i rozpuścić w nim budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem , masłem i rozciętą wzdłuż laską wanilii (lub aromatem waniliowym). Wyjąć wanilię . Żółtka roztrzepać z rozpuszczonym w mleku budyniu i wlać masę do gotującego się mleka .Mieszając doprowadzić do zgęstnienia .Gorącą masę wylać na krakersy. Na wierzch masy kłaść krakersy w takim samym porządku jak spód. Zostawić aż ostygnie. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać przesianym przez sitko cukrem pudrem . Kroić wzdłuż krawędzi krakersów.
Opis / Uwagi:
Jak się ma sporą Rodzinkę , a wśród jej członków masę łasuchów to trzeba mieć w zapasie przepisy na takie ,, pośpiesznei nie wymagające skomplikowanych składników ciasta .Wiele lat temu koleżanka podpowiedziała mi jak robić ,,napoleonki bez pieczenia. Dzieci , a teraz już wnuki polubiły ciasto, a przepis zadomowił się .
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  babciagramolka
Przepis czytano już 5972 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin