Nieprawdziwe Napoleonki |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 20 min. Porcji: cała blacha Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: - 1/2 paczki krakersów (jakieś 25dag) (ja kupuję Lajkonika)
- 1 litr mleka
- 10 dag masła
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 2 budynie waniliowe
- 1 laska wanilii (lub aromat waniliowy)
- cukier puder do posypania
|
Opis przygotowania: Spód blaszki do ciasta średniej wielkości wyłożyć położonymi jeden obok drugiego krakersami .Odlać ½ szklanki mleka i rozpuścić w nim budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem , masłem i rozciętą wzdłuż laską wanilii (lub aromatem waniliowym). Wyjąć wanilię . Żółtka roztrzepać z rozpuszczonym w mleku budyniu i wlać masę do gotującego się mleka .Mieszając doprowadzić do zgęstnienia .Gorącą masę wylać na krakersy. Na wierzch masy kłaść krakersy w takim samym porządku jak spód. Zostawić aż ostygnie. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać przesianym przez sitko cukrem pudrem . Kroić wzdłuż krawędzi krakersów. |
|
Opis / Uwagi: Jak się ma sporą Rodzinkę , a wśród jej członków masę łasuchów to trzeba mieć w zapasie przepisy na takie ,, pośpiesznei nie wymagające skomplikowanych składników ciasta .Wiele lat temu koleżanka podpowiedziała mi jak robić ,,napoleonki bez pieczenia. Dzieci , a teraz już wnuki polubiły ciasto, a przepis zadomowił się . |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: babciagramolka |
Przepis czytano już 5964 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |