Polewka chlebowa Buleńki |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 6-8 kromek pszennego chleba (może być czerstwy)
- 3 cebule
- 1 roztarty ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- kminek mielony
- kminek nie mielony
- pieprz mielony
- sól
- ½ szklanki słodkiej śmietanki
- 4 żółtka
- 8 plastrów białego sera
- 1 litr wywaru warzywnego ( lub 2 kostki bulionu warzywnego Knorra i woda
- ½ pęczka usiekanego szczypiorku
|
Opis przygotowania: Cebule drobno usiekać i usmażyć na złoto na oliwie . W garnek wrzucić pokrojony chleb, czosnek i usmażoną cebulę . Gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut . Przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą , pieprzem , mielonym kminkiem . Dodać masło , śmietankę . Zagotować . Podawać kładąc na nalaną zupę pokrojony w kostkę biały ser , żółtko , posypując kminkiem i szczypiorkiem .
W wersji nie postnej można gotować zupę na bulionie wołowym , będzie smaczniejsza ( lub używając kostek bulionu wołowego Knorra ). |
|
Opis / Uwagi: Gwoli wyjaśnienia : Buleńka to moja Prababcia ( nazywana tak w dzieciństwie dla odróżnienia od Babci ). Nie mam pojęcia z jakich regionów Polski zupa ta pochodzi i czy to przepis na post , czy ,,Bieda zupka . Jakoś tak zakorzenił się w domu i od czasu do czasu jest używany . Zupa smaczna pod warunkiem , że dobrze się ją doprawi . |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: babciagramolka |
Przepis czytano już 4708 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |