| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	Kurczak faszerowany mięsem |  
	 |  
		  Poziom: średni Czas: 90 min. Porcji: 8 Głosów: 31 Ocena: 4.04  Składniki: - 1 kurczak ( taki ok. 1,5  kg ) 
- 15 dag mięsa mielonego z drobiu 
- 15 dag wątróbki drobiowej 
- 15 dag pieczarek 
- 1 cebula 
- 1 jajko 
- 3 łyżki usiekanej natki pietruszki 
- 8 łyżek oliwy  
- 4 łyżki masła 
- 4-5 łyżek bułki tartej 
- sól 
- pieprz mielony 
- majeranek 
- curry 
- papryka mielona 
- ziarenka smaku 
- 2 szklanki wody
 
  |  
	Opis przygotowania: Umyć i osuszyć kurczaka. Cebulę drobno usiekać i usmażyć na złoto na 1 łyżce oliwy. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na rumiano na 1 łyżce oliwy. Wątróbkę usmażyć na 1 łyżce oliwy , a następnie rozetrzeć widelcem na miazgę . Jajko rozdzielić na żółtko i białko . Białko ubić na pianę . Wymieszać mielone mięso , usmażoną cebulę , pieczarki , wątróbkę , natkę pietruszki , żółtko , bułkę tartą , 2 łyżki masła,  pianę z białka. Wymieszać . Doprawić solą , pieprzem , majerankiem .Nadziać farszem kurczaka. Spiąć szpilkami do mięsa lub zszyć kurczaka tak by farsz nie wypadał w czasie pieczenia. Kurczaka natrzeć pastą zrobioną z 1 łyżki oliwy, papryki mielonej , curry, majeranku, pieprzu, Ziarenek smaku .W brytfankę wlać pozostałą oliwę i dodać 2 łyżki masła . Ułożyć na tłuszczu kurczaka. Podlać 2 szklankami wody . Piec w temperaturze 200 stopni przez 45-60 minut. W czasie pieczenia polewać sosem od pieczenia . Kurczak ma być miękki i rumiany .Sos odparuje w czasie pieczenia do 1 szklanki . Wyjąć szpilki którymi kurczak był spięty ( lub usunąć nici jeśli był zszyty). Pociąć na porcje , tak by na każdym kawałku kurczaka była porcja farszu. |  
	 |  
	Opis / Uwagi: Pieczony kurczak z farszem z mięsa i pieczarek . Dzieci wolą farsz od kurczaka . |  
		 |  | Region:  Kuchnia polska |  | Sposób przygotowania:  Pieczone |  	 |  
	| Przepis został dodany przez:  babciagramolka |  	| Przepis czytano już 45032 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 2) |  
 
  
Twoje zdjęcie tej potrawy  
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
  
  
  
dzienki za przepis:~) Dodał/a ~zafi dnia 2009-09-10 20:16:11
  kurcze ten przepis bombowy naprawde kurczak wyszedł swietnie rodzice i rodzenstwo sobie normalnie wyrywali tego kurczaka 
pozdrawiam         
Irlandia poołnocna  Belfast
 
  |  kurczak faszerowany Dodał/a ~marsza dnia 2009-05-01 21:17:54
  kurczak jest przepyszny,wspaniały przepis , gorąco polecam
 
  |  
  		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |