|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kurczak faszerowany mięsem |
|
Poziom: średni Czas: 90 min. Porcji: 8 Głosów: 31 Ocena: 4.04 Składniki: - 1 kurczak ( taki ok. 1,5 kg )
- 15 dag mięsa mielonego z drobiu
- 15 dag wątróbki drobiowej
- 15 dag pieczarek
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki usiekanej natki pietruszki
- 8 łyżek oliwy
- 4 łyżki masła
- 4-5 łyżek bułki tartej
- sól
- pieprz mielony
- majeranek
- curry
- papryka mielona
- ziarenka smaku
- 2 szklanki wody
|
Opis przygotowania: Umyć i osuszyć kurczaka. Cebulę drobno usiekać i usmażyć na złoto na 1 łyżce oliwy. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na rumiano na 1 łyżce oliwy. Wątróbkę usmażyć na 1 łyżce oliwy , a następnie rozetrzeć widelcem na miazgę . Jajko rozdzielić na żółtko i białko . Białko ubić na pianę . Wymieszać mielone mięso , usmażoną cebulę , pieczarki , wątróbkę , natkę pietruszki , żółtko , bułkę tartą , 2 łyżki masła, pianę z białka. Wymieszać . Doprawić solą , pieprzem , majerankiem .Nadziać farszem kurczaka. Spiąć szpilkami do mięsa lub zszyć kurczaka tak by farsz nie wypadał w czasie pieczenia. Kurczaka natrzeć pastą zrobioną z 1 łyżki oliwy, papryki mielonej , curry, majeranku, pieprzu, Ziarenek smaku .W brytfankę wlać pozostałą oliwę i dodać 2 łyżki masła . Ułożyć na tłuszczu kurczaka. Podlać 2 szklankami wody . Piec w temperaturze 200 stopni przez 45-60 minut. W czasie pieczenia polewać sosem od pieczenia . Kurczak ma być miękki i rumiany .Sos odparuje w czasie pieczenia do 1 szklanki . Wyjąć szpilki którymi kurczak był spięty ( lub usunąć nici jeśli był zszyty). Pociąć na porcje , tak by na każdym kawałku kurczaka była porcja farszu. |
|
Opis / Uwagi: Pieczony kurczak z farszem z mięsa i pieczarek . Dzieci wolą farsz od kurczaka . |
| Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis został dodany przez: babciagramolka | Przepis czytano już 44378 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 2) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
dzienki za przepis:~) Dodał/a ~zafi dnia 2009-09-10 20:16:11
kurcze ten przepis bombowy naprawde kurczak wyszedł swietnie rodzice i rodzenstwo sobie normalnie wyrywali tego kurczaka
pozdrawiam
Irlandia poołnocna Belfast
| kurczak faszerowany Dodał/a ~marsza dnia 2009-05-01 21:17:54
kurczak jest przepyszny,wspaniały przepis , gorąco polecam
|
|
|
|