przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kurczak faszerowany mięsem


Poziom: średni
Czas: 90 min.
Porcji: 8
Głosów: 31
Ocena: 4.04
Składniki:
- 1 kurczak ( taki ok. 1,5 kg )
- 15 dag mięsa mielonego z drobiu
- 15 dag wątróbki drobiowej
- 15 dag pieczarek
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki usiekanej natki pietruszki
- 8 łyżek oliwy
- 4 łyżki masła
- 4-5 łyżek bułki tartej
- sól
- pieprz mielony
- majeranek
- curry
- papryka mielona
- ziarenka smaku
- 2 szklanki wody

Opis przygotowania:
Umyć i osuszyć kurczaka. Cebulę drobno usiekać i usmażyć na złoto na 1 łyżce oliwy. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na rumiano na 1 łyżce oliwy. Wątróbkę usmażyć na 1 łyżce oliwy , a następnie rozetrzeć widelcem na miazgę . Jajko rozdzielić na żółtko i białko . Białko ubić na pianę . Wymieszać mielone mięso , usmażoną cebulę , pieczarki , wątróbkę , natkę pietruszki , żółtko , bułkę tartą , 2 łyżki masła, pianę z białka. Wymieszać . Doprawić solą , pieprzem , majerankiem .Nadziać farszem kurczaka. Spiąć szpilkami do mięsa lub zszyć kurczaka tak by farsz nie wypadał w czasie pieczenia. Kurczaka natrzeć pastą zrobioną z 1 łyżki oliwy, papryki mielonej , curry, majeranku, pieprzu, Ziarenek smaku .W brytfankę wlać pozostałą oliwę i dodać 2 łyżki masła . Ułożyć na tłuszczu kurczaka. Podlać 2 szklankami wody . Piec w temperaturze 200 stopni przez 45-60 minut. W czasie pieczenia polewać sosem od pieczenia . Kurczak ma być miękki i rumiany .Sos odparuje w czasie pieczenia do 1 szklanki . Wyjąć szpilki którymi kurczak był spięty ( lub usunąć nici jeśli był zszyty). Pociąć na porcje , tak by na każdym kawałku kurczaka była porcja farszu.
Opis / Uwagi:
Pieczony kurczak z farszem z mięsa i pieczarek . Dzieci wolą farsz od kurczaka .
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  babciagramolka
Przepis czytano już 44379 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 2)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*


dzienki za przepis:~)
Dodał/a ~zafi dnia 2009-09-10 20:16:11

kurcze ten przepis bombowy naprawde kurczak wyszedł swietnie rodzice i rodzenstwo sobie normalnie wyrywali tego kurczaka pozdrawiam Irlandia poołnocna Belfast

kurczak faszerowany
Dodał/a ~marsza dnia 2009-05-01 21:17:54

kurczak jest przepyszny,wspaniały przepis , gorąco polecam











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin