przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Zupa z kalarepki


Poziom: łatwy
Czas: 60 min.
Porcji: 4
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 1 udko z kurczaka
- włoszczyzna ( bez kapusty )
- 3 kalarepki
- 2 łyżki koperku usiekanego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- 1 kostka bulionu drobiowego Knorra
- sól
- 3 szklanki wody

Opis przygotowania:
Kalarepki i włoszczyznę obrać . 2 kalarepki utrzeć na tarce jarzynowej ( na grubych oczkach ). Udko , włoszczyznę , utarte kalarepki , kostkę bulionową zalać wodą i gotować ok. 45 minut ( aż mięso będzie miękkie ). Osobno w małej ilości osolonej wody ugotować pokrojoną w cienkie słupki trzecią kalarepkę ( ok. 20 minut ) , odcedzić i odstawić . Z zupy wyjąć mięso i włoszczyznę .Przetrzeć przez sito lub zmiksować zupę . Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę , rozprowadzić ją śmietanką zmieszaną z żółtkiem i zupą . Wlać do zupy i zagotować . Wsypać koperek . Podawać dokładając do wlanej na talerz zupy porcje kalarepki pokrojonej w słupki . Dekorować pokrojoną w talarki gotowaną marchewką i posypując koperkiem .
Opis / Uwagi:
Delikatna , kremowa zupa.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  babciagramolka
Przepis czytano już 8948 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin