| Zupa z kalarepki | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  łatwyCzas:  60 min.Porcji:  4Głosów: 0Ocena: 0.00
- 1 udko z kurczaka
 - włoszczyzna ( bez kapusty )
 - 3 kalarepki
 - 2 łyżki koperku usiekanego
 - 1 łyżka masła
 - 2 łyżki mąki
 - 1 żółtko
 - 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
 - 1 kostka bulionu drobiowego Knorra
 - sól
 - 3 szklanki wody
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Kalarepki i włoszczyznę obrać . 2 kalarepki utrzeć na tarce jarzynowej ( na grubych oczkach ). Udko , włoszczyznę , utarte kalarepki , kostkę bulionową zalać wodą i gotować ok. 45 minut ( aż mięso będzie miękkie ). Osobno w małej ilości osolonej wody ugotować pokrojoną w cienkie słupki trzecią kalarepkę ( ok. 20 minut ) , odcedzić i odstawić . Z zupy wyjąć mięso i włoszczyznę .Przetrzeć przez sito lub zmiksować zupę . Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę , rozprowadzić ją śmietanką zmieszaną z żółtkiem i zupą . Wlać do zupy i zagotować . Wsypać koperek . Podawać dokładając do wlanej na talerz zupy porcje kalarepki pokrojonej w słupki . Dekorować pokrojoną w talarki gotowaną marchewką i posypując koperkiem .
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Delikatna , kremowa zupa.
 | 
		|  | 
| Region:  Kuchnia polska | 
| Sposób przygotowania:  Gotowane | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  babciagramolka | 
	| Przepis czytano już 9533 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |