Zupa z kalarepki |
|
Poziom: łatwy Czas: 60 min. Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1 udko z kurczaka
- włoszczyzna ( bez kapusty )
- 3 kalarepki
- 2 łyżki koperku usiekanego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- 1 kostka bulionu drobiowego Knorra
- sól
- 3 szklanki wody
|
Opis przygotowania: Kalarepki i włoszczyznę obrać . 2 kalarepki utrzeć na tarce jarzynowej ( na grubych oczkach ). Udko , włoszczyznę , utarte kalarepki , kostkę bulionową zalać wodą i gotować ok. 45 minut ( aż mięso będzie miękkie ). Osobno w małej ilości osolonej wody ugotować pokrojoną w cienkie słupki trzecią kalarepkę ( ok. 20 minut ) , odcedzić i odstawić . Z zupy wyjąć mięso i włoszczyznę .Przetrzeć przez sito lub zmiksować zupę . Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę , rozprowadzić ją śmietanką zmieszaną z żółtkiem i zupą . Wlać do zupy i zagotować . Wsypać koperek . Podawać dokładając do wlanej na talerz zupy porcje kalarepki pokrojonej w słupki . Dekorować pokrojoną w talarki gotowaną marchewką i posypując koperkiem . |
|
Opis / Uwagi: Delikatna , kremowa zupa. |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: babciagramolka |
Przepis czytano już 8947 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |