przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Tort pomarańczowy bd

Poziom: średni
Czas: 60 min.
Głosów: 7
Ocena: 4.43
Składniki:
- 2 szt pomarańcze
- 1 i 1/2 szt cytryny
- 3 szt białka
- 25 dag masła
- 25 dag cukru pudru
- 2 szt wafli
- 2 paczki biszkoptów

Opis przygotowania:
Do gotującej wody włożyć 2 pomarańcze i gotować ok. 5 minut. Tak zrobić 3 razy ale zawsze zalewając wrzątkiem. Gotować aż skórka będzie miękka.
Potem zmielić w maszynce całe ze skórą- wyjąć pestki. Do tego zetrzeć skórkę z 1 cytryny i wycisnąć z niej sok.
Ubić pianę z 3 białek, 25 dag masła utrzeć dobrze z 25 dag cukru pudru.
Gdy dobrze jest utarty cukier z masłem dodawać po odrobinie miąższu pomarańczowego połączonego z pianą i ucierać.
Do tortownicy wkłada się 1 wafel ,smaruje go masą, układa warstwę biszkoptów i znowu smaruje .
Tak 2 razy i układa się na wierzch wafel.
Tak zostawić do drugiego dnia w tortownicy w lodówce.
W drugim dniu smaruje się lukrem.
LUKIER: 15 dag. cukru pudru,sok z cytryny do smaku, ok. 1/2 łyżeczki stopionego masła do tego dodać 1 1/2 łyżeczki wrzącej wody i ucierać 5 minut
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Na zimno
Przepis został dodany przez:  adam
Przepis czytano już 11425 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin