Tort pomarańczowy bd |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Głosów: 7 Ocena: 4.43 Składniki: - 2 szt pomarańcze
- 1 i 1/2 szt cytryny
- 3 szt białka
- 25 dag masła
- 25 dag cukru pudru
- 2 szt wafli
- 2 paczki biszkoptów
|
Opis przygotowania: Do gotującej wody włożyć 2 pomarańcze i gotować ok. 5 minut. Tak zrobić 3 razy ale zawsze zalewając wrzątkiem. Gotować aż skórka będzie miękka.
Potem zmielić w maszynce całe ze skórą- wyjąć pestki. Do tego zetrzeć skórkę z 1 cytryny i wycisnąć z niej sok.
Ubić pianę z 3 białek, 25 dag masła utrzeć dobrze z 25 dag cukru pudru.
Gdy dobrze jest utarty cukier z masłem dodawać po odrobinie miąższu pomarańczowego połączonego z pianą i ucierać.
Do tortownicy wkłada się 1 wafel ,smaruje go masą, układa warstwę biszkoptów i znowu smaruje .
Tak 2 razy i układa się na wierzch wafel.
Tak zostawić do drugiego dnia w tortownicy w lodówce.
W drugim dniu smaruje się lukrem.
LUKIER: 15 dag. cukru pudru,sok z cytryny do smaku, ok. 1/2 łyżeczki stopionego masła do tego dodać 1 1/2 łyżeczki wrzącej wody i ucierać 5 minut |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Na zimno |
|
Przepis został dodany przez: adam |
Przepis czytano już 11419 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |