|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Torcik jogurtowo-owocowy |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 4.00 Składniki: Biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
Masa ciemna:
- 1 jogurt naturalny 350g
- 1 galaretka cytrynowa
- 3/4 szklanki gotowanej wody
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżka kakao
Masa jasna:
- 1 śmietanka w torebce śnieżka
- 1 galaretka cytrynowa lub dowolna
- 1 1/2 szklanki gotowanej wody
- 1 szklanka niepełna zimnego mleka
Wierzch:
- puszka brzoskwiń
- 2 galaretki malinowe lub dowolne
- 3 i 1/2 szklanki gotowanej wody
- kilka kostek startej czekolady
Poncz:
- 1 szklanka przegotowanej ostudzonej wody
- 2 łyżeczki cukru
- cytryna do smaku (1/2 małej cytryny)
|
Opis przygotowania: Białka ubić z solą na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, żółtka i na końcu obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Piec około 50 min w 180°c.
Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na 3 części. Każdy płat nasączyć ponczem (woda gotowana wystudzona + cukier + sok z cytryny).
Na pierwszy płat ciasta kładziemy masę ciemną, galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gotowanej gorącej wody wymieszanej z cukrem, czekamy aż zaczyna zastygać, wlewamy jogurt naturalny i kakao dobrze mieszamy. Czekamy jeszcze chwilę aż zacznie tężeć (w zimnym miejscu).
przykrywamy drugim płatem, kładziemy masę jasną.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklanki gotowanej wody i studzimy, śnieżkę ubijamy w niepełnej szklance zimnego mleka, po ubiciu szklankę śnieżki wkładamy do zimnej galaretki (resztę śnieżki odkładamy) ubijamy dokładnie i czekamy żeby zastygła. Wykładamy na ciasto i przykrywamy ostatnim płatem
ciasta. Wierzch torcika i boki smarujemy pozostałą śnieżką, układamy odsączone brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką malinową, rozpuszczoną w 3 i 1/2 szklanki gotowanej gorącej wody. Boki i wierzch posypujemy startą czekoladą. Smacznego |
|
|
Przepis został dodany przez: anullkaa7 | Przepis czytano już 5178 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|