przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Torcik jogurtowo-owocowy


Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 4.00
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli

Masa ciemna:
- 1 jogurt naturalny 350g
- 1 galaretka cytrynowa
- 3/4 szklanki gotowanej wody
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżka kakao

Masa jasna:
- 1 śmietanka w torebce śnieżka
- 1 galaretka cytrynowa lub dowolna
- 1 1/2 szklanki gotowanej wody
- 1 szklanka niepełna zimnego mleka

Wierzch:
- puszka brzoskwiń
- 2 galaretki malinowe lub dowolne
- 3 i 1/2 szklanki gotowanej wody
- kilka kostek startej czekolady

Poncz:
- 1 szklanka przegotowanej ostudzonej wody
- 2 łyżeczki cukru
- cytryna do smaku (1/2 małej cytryny)

Opis przygotowania:
Białka ubić z solą na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, żółtka i na końcu obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Piec około 50 min w 180°c.
Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na 3 części. Każdy płat nasączyć ponczem (woda gotowana wystudzona + cukier + sok z cytryny).
Na pierwszy płat ciasta kładziemy masę ciemną, galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gotowanej gorącej wody wymieszanej z cukrem, czekamy aż zaczyna zastygać, wlewamy jogurt naturalny i kakao dobrze mieszamy. Czekamy jeszcze chwilę aż zacznie tężeć (w zimnym miejscu).
przykrywamy drugim płatem, kładziemy masę jasną.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklanki gotowanej wody i studzimy, śnieżkę ubijamy w niepełnej szklance zimnego mleka, po ubiciu szklankę śnieżki wkładamy do zimnej galaretki (resztę śnieżki odkładamy) ubijamy dokładnie i czekamy żeby zastygła. Wykładamy na ciasto i przykrywamy ostatnim płatem
ciasta. Wierzch torcika i boki smarujemy pozostałą śnieżką, układamy odsączone brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką malinową, rozpuszczoną w 3 i 1/2 szklanki gotowanej gorącej wody. Boki i wierzch posypujemy startą czekoladą. Smacznego
Przepis został dodany przez:  anullkaa7
Przepis czytano już 5186 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin