przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ciasto Dwa w jednym

Poziom: łatwy
Czas: ponad 2 godz.
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
składniki ciasta:
- 1 i 1/4 maki pszennej
- 3 jajka
- 8 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

składniki masy kremowej:
- 25 dag serka homogenizowanego waniliowego
- 200 g śmietany kremówki 30%
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 kropli zapachu ananasowego
- 2 łyżki żelatyny

oraz:
- 4 łyżki dżemu ciemnego
- kilka podłużnych biszkoptów
- 1/2 szklanki galaretki cytrynowej
- dowolne owoce do dekoracji

Opis przygotowania:
Przygotowanie ciasta biszkoptowego:
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Podłużną dużą blachę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto, piec 15 minut w temp 190 stopni. Ciepłe ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę, zwinąć w roladę.
Masa kremowa:
śmietanę ubić, połączyć z serkiem, zapachem i żółtkami ubitymi z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody, dodać do masy, wymieszać.
Ostateczne nadanie kształtu dla ciasta:
Roladę rozwinąć, posmarować dżemem, zwinąć z powrotem, pokroić w 6 cm kawałki. Na dnie podłużnej formy wyłożonej folią spożywczą, układamy biszkopty, na nie kawałki rolady, całość zalewamy masą, wstawiamy na 5 godzin do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy z formy, dekorujemy owocami (wiśnie z konfitury, koktajlowe, maliny, itp)
Oblewamy tężejącą galaretką.
Region:  Kuchnia polska
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 8018 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin