|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ciasto Dwa w jednym |
|
Poziom: łatwy Czas: ponad 2 godz. Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: składniki ciasta:
- 1 i 1/4 maki pszennej
- 3 jajka
- 8 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
składniki masy kremowej:
- 25 dag serka homogenizowanego waniliowego
- 200 g śmietany kremówki 30%
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 kropli zapachu ananasowego
- 2 łyżki żelatyny
oraz:
- 4 łyżki dżemu ciemnego
- kilka podłużnych biszkoptów
- 1/2 szklanki galaretki cytrynowej
- dowolne owoce do dekoracji
|
Opis przygotowania: Przygotowanie ciasta biszkoptowego:
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Podłużną dużą blachę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto, piec 15 minut w temp 190 stopni. Ciepłe ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę, zwinąć w roladę.
Masa kremowa:
śmietanę ubić, połączyć z serkiem, zapachem i żółtkami ubitymi z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody, dodać do masy, wymieszać.
Ostateczne nadanie kształtu dla ciasta:
Roladę rozwinąć, posmarować dżemem, zwinąć z powrotem, pokroić w 6 cm kawałki. Na dnie podłużnej formy wyłożonej folią spożywczą, układamy biszkopty, na nie kawałki rolady, całość zalewamy masą, wstawiamy na 5 godzin do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy z formy, dekorujemy owocami (wiśnie z konfitury, koktajlowe, maliny, itp)
Oblewamy tężejącą galaretką. |
|
Region: Kuchnia polska | |
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 8018 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|