Opis przygotowania: Przygotowanie ciasta biszkoptowego:
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Podłużną dużą blachę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto, piec 15 minut w temp 190 stopni. Ciepłe ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę, zwinąć w roladę.
Masa kremowa:
śmietanę ubić, połączyć z serkiem, zapachem i żółtkami ubitymi z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody, dodać do masy, wymieszać.
Ostateczne nadanie kształtu dla ciasta:
Roladę rozwinąć, posmarować dżemem, zwinąć z powrotem, pokroić w 6 cm kawałki. Na dnie podłużnej formy wyłożonej folią spożywczą, układamy biszkopty, na nie kawałki rolady, całość zalewamy masą, wstawiamy na 5 godzin do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy z formy, dekorujemy owocami (wiśnie z konfitury, koktajlowe, maliny, itp)
Oblewamy tężejącą galaretką. |