przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sernik wiedeński mojej mamy


Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 1,30 kg sera białego (półtłustego)
- 10 jajek
- 1 masło roślinne 250 g
- 1½ szklanki cukru( lub wg uznania)
- 2 cukry waniliowe
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 opakowania rodzynek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ zapachu cytrynowego

Opis przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek, dodać masło, cukier, cukier waniliowy.
Utrzeć na jednolitą masę, najlepiej mikserem.
Ser zmielić przez maszynkę, dodać utartą masę, dobrze wymieszać mikserem.
Następnie dodać, obydwie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, zapach cytrynowy.
Na końcu dodać, umyte i wysuszone rodzynki, ubitą na sztywno pianę z białek.
Wszystko delikatnie wymieszać, drewnianą łyżką.
Blaszkę o wymiarach, 40x25 wyłożyć papierem do pieczenia.(koniecznie, będzie ładnie odchodził od blaszki)
Piec w 180şC około 60 min.Smacznego
Przepis został dodany przez:  anullkaa7
Przepis czytano już 5807 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin