|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Barszcz kwaszony z buraków |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - 2 kg buraków
- 1 łyżka cukru
- skórka razowego chleba
- ząbek czosnku
- 2 - 4 litrów wody
|
Opis przygotowania: Umyte buraki obrać, umyć, pokroić w cząstki. Garnek kamienny lub duży słój starannie wymyty, wyparzyć. Natrzeć garnek wewnątrz roztartym czosnkiem. Włożyć buraki, zalać przegotowana wodą, dodać cukier, skórkę razowego chleba. Naczynie przykryć, i pozostawić do zakwaszenia. Ukwaszony barszcz odcedzić, zlać do słoików, słoje zamknąć i wstawić do pasteryzacji na 15 - 20 minut.
Uzyskany kwas można wykorzystać do zakwaszania barszczu z buraków lub jako znakomity orzeźwiający napój. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 5085 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|