przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Barszcz kwaszony z buraków

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
- 2 kg buraków
- 1 łyżka cukru
- skórka razowego chleba
- ząbek czosnku
- 2 - 4 litrów wody

Opis przygotowania:
Umyte buraki obrać, umyć, pokroić w cząstki. Garnek kamienny lub duży słój starannie wymyty, wyparzyć. Natrzeć garnek wewnątrz roztartym czosnkiem. Włożyć buraki, zalać przegotowana wodą, dodać cukier, skórkę razowego chleba. Naczynie przykryć, i pozostawić do zakwaszenia. Ukwaszony barszcz odcedzić, zlać do słoików, słoje zamknąć i wstawić do pasteryzacji na 15 - 20 minut.
Uzyskany kwas można wykorzystać do zakwaszania barszczu z buraków lub jako znakomity orzeźwiający napój.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 5147 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin