|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Chutney cebulowy z rodzynkami |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: * 1,5 kg cebuli czerwonej,
* 25 dag cukru brązowego,
* 20 dag rodzynek,
* 3 ząbki czosnku,
* 3 listki laurowe,
* 3 łyżki oliwy,
* 1 łyżka musztardy francuskiej,
* 300 ml octu winnego czerwonego,
* i ewentualnie 125 ml wody.
* 1/2 łyżeczki posiekanej wędzonej lub pieczonej na grillu papryki bez skórki,,
* 1/2 łyżeczki soli,
* świeżo zmielony czarny pieprz.
|
Opis przygotowania: Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. Na rozgrzanej oliwie poddusić (15 min) cebulę - nie przyrumieniać - wsypać 3 łyżki cukru, smażyć razem 15 minut, ciągle mieszając.
Dodać resztę cukru i pozostałe składniki, dobrze wymieszać.
Dusić na małym ogniu 10 - 15 minut.
Pilnować aby się nie przypaliło.
Gdy cebula będzie już miękka, gorący chutney wkładać do wyparzonych, gorących słoików, mocno zamknąć nakrętkami przetartymi w środku wódką lub spirytusem.
Ostudzić pod kocem. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 4976 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|