przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Chutney cebulowy z rodzynkami

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
* 1,5 kg cebuli czerwonej,
* 25 dag cukru brązowego,
* 20 dag rodzynek,
* 3 ząbki czosnku,
* 3 listki laurowe,
* 3 łyżki oliwy,
* 1 łyżka musztardy francuskiej,
* 300 ml octu winnego czerwonego,
* i ewentualnie 125 ml wody.
* 1/2 łyżeczki posiekanej wędzonej lub pieczonej na grillu papryki bez skórki,,
* 1/2 łyżeczki soli,
* świeżo zmielony czarny pieprz.

Opis przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. Na rozgrzanej oliwie poddusić (15 min) cebulę - nie przyrumieniać - wsypać 3 łyżki cukru, smażyć razem 15 minut, ciągle mieszając.
Dodać resztę cukru i pozostałe składniki, dobrze wymieszać.
Dusić na małym ogniu 10 - 15 minut.
Pilnować aby się nie przypaliło.
Gdy cebula będzie już miękka, gorący chutney wkładać do wyparzonych, gorących słoików, mocno zamknąć nakrętkami przetartymi w środku wódką lub spirytusem.
Ostudzić pod kocem.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4976 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin