|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Marynata ze śliwek |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 0Ocena: 0.00
- 2 kg śliwek
 
 na zalewę:
 - 2 szklanki wody
 - 2 szklanki cukru
 -pół szklanki 10% octu lub pełna łyżeczka kwasku cytrynowego
 
 przyprawy:
 - goździki
 - ziele angielskie
 - pieprz ziarnisty
 - kawałki bardzo cienko skrojonej żółtej skórki z dobrze wyszorowanej cytryny
 
 
 |  | Opis przygotowania: Dojrzałe, lecz jędrne śliwki umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki sody jadalnej, a następnie dobrze wypłukać w wodzie zimnej. Tylko przez takie mycie można pozbawić je woskowego nalotu.
 Ułożyć , umyte śliwki w słojach, do każdego włożyć przyprawy.
 Zagotować wodę z cukrem osolić do smaku, wlać ocet lub wsypać kwasek i gorącą zalewą napełnić słoje z ułożonymi śliwkami. Zamknąć je i wstawić do pasteryzacji na około 20 minut dla słoi 1 litrowych.
 Po skończonej pasteryzacji dokręcić pokrywki, ustawić słoje do góry dnem do wystudzenia.
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  termar |  | Przepis czytano już 6989 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |