przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Marynata ze śliwek

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 2 kg śliwek

na zalewę:
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
-pół szklanki 10% octu lub pełna łyżeczka kwasku cytrynowego

przyprawy:
- goździki
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- kawałki bardzo cienko skrojonej żółtej skórki z dobrze wyszorowanej cytryny

Opis przygotowania:
Dojrzałe, lecz jędrne śliwki umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki sody jadalnej, a następnie dobrze wypłukać w wodzie zimnej. Tylko przez takie mycie można pozbawić je woskowego nalotu.
Ułożyć , umyte śliwki w słojach, do każdego włożyć przyprawy.
Zagotować wodę z cukrem osolić do smaku, wlać ocet lub wsypać kwasek i gorącą zalewą napełnić słoje z ułożonymi śliwkami. Zamknąć je i wstawić do pasteryzacji na około 20 minut dla słoi 1 litrowych.
Po skończonej pasteryzacji dokręcić pokrywki, ustawić słoje do góry dnem do wystudzenia.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 6192 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin