| Marynata ze śliwek | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 0Ocena: 0.00
- 2 kg śliwek
 
 na zalewę:
 - 2 szklanki wody
 - 2 szklanki cukru
 -pół szklanki 10% octu lub pełna łyżeczka kwasku cytrynowego
 
 przyprawy:
 - goździki
 - ziele angielskie
 - pieprz ziarnisty
 - kawałki bardzo cienko skrojonej żółtej skórki z dobrze wyszorowanej cytryny
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Dojrzałe, lecz jędrne śliwki umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki sody jadalnej, a następnie dobrze wypłukać w wodzie zimnej. Tylko przez takie mycie można pozbawić je woskowego nalotu.
 Ułożyć , umyte śliwki w słojach, do każdego włożyć przyprawy.
 Zagotować wodę z cukrem osolić do smaku, wlać ocet lub wsypać kwasek i gorącą zalewą napełnić słoje z ułożonymi śliwkami. Zamknąć je i wstawić do pasteryzacji na około 20 minut dla słoi 1 litrowych.
 Po skończonej pasteryzacji dokręcić pokrywki, ustawić słoje do góry dnem do wystudzenia.
 | 
	|  | 
		|  | 
	| Przepis został dodany przez:  termar | 
	| Przepis czytano już 6988 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |