|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Powidła z agrestu |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 4.00 Składniki: - agrest
- minimalna ilość wody
- cukier: na 1 kg owoców 10 dag
|
Opis przygotowania: Prawie dojrzały agrest po umyciu rozparzać z bardzo małym dodatkiem wody i od razu gorący przetrzeć przez sitko. Przecier włożyć do szerokiego rondla i przy powolnym wrzeniu wody gotować mieszając, aby się nie przypalił i nie pryskał. Masę gotować tak długo,aż zgęstnieje do takiej konsystencji, że , że rowek zrobiony łyżką nie będzie się zlewał, lecz pozostanie. Wtedy dodać do powideł cukier i krótko razem jeszcze pogotować. Włożyć do słoiczków (wiadomo jakich) i szczelnie zamknąć. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 8880 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
powidła agrestowe inaczej Dodał/a ~bertek dnia 2011-06-28 19:39:16
agrest obrany wsypać do gara i zacząć gotować na małym ogniu i mieszać, by nie przypalić gara, po godzinie odstawić na dobę. Na drugi dzień ponownie mase rozgrzać i dodać cukru w proporcji 1:1 do surowego agrestu, znów mieszać i odstawic na jeden dzień
|
|
|
|