|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Przecier z pieczonych jabłek |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - jabłka
|
Opis przygotowania: Pieczenie jabłek, jako sposób rozmiękczania owoców, jest mało praco- i czasochłonne, a przecier z pieczonych jabłek jest bardzo smaczny, ma ładną jasną barwę i gęstą konsystencje.
Do pieczenia przeznacza się jabłka odmian, które szybko miękną.
Umyte jabłka, z usuniętymi resztkami kwiatowymi i ogonkami, ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem lub w prodziżu i piec do chwili aż zmiękną. Po upieczeniu jeszcze gorące przetrzeć i przecier rozłożyć do słoików. Przy nakładaniu potrząsać słoikiem lub upychać przecier łyżką drewnianą, aby w słoikach nie pozostało powietrze. Po zakręceniu słoików poddać je 15 minutowej pasteryzacji.
Gorsze jabłka np. bardziej dojrzałe spady, po wykrojeniu części robaczywych można rozgotować z bardzo małym dodatkiem wody, rozgotowane przetrzeć i ten nieco rzadszy przecier rozlać do słoików, pasteryzować. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 5041 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|